DEELNEMER GREEN EXPO GENT Kom ons bezoeken! 22-23-24 september 2024

Strooizout bij Callens Montauban

Er bestaan tegenwoordig verschillende dooimiddelen, maar welk dooimiddel gebruikt u het best voor gladheidsbestrijding? Niet elk dooimiddel is immers even efficiënt of even geschikt voor een bepaalde toepassing. De verschillen tussen strooizout en andere dooimiddelen: dat leest u hier!

Strooizout: verschillende soorten en toepassingen

SAFE ROAD SALT strooizoutKlassiek strooizout (= natriumchloride) is het meest gebruikte dooimiddel. Er bestaan drie soorten zout, elk verschillend door de manier waarop het ontgonnen wordt. Zo bestaat er vacuümzout, steenzout en zeezout. Vacuümzout is fijn wegenzout dat door het ontginningsproces erg belastend is voor het milieu. Indien dit zout niet in combinatie met pekel gestrooid wordt, vliegt dit soort zout snel weg doordat het zo fijn en droog is. Het ontginnen van zeezout is daarentegen wel milieuvriendelijk. Deze korrels zijn ook grover, waardoor het zout een langere werking heeft.

Voor het vrijmaken van opritten en parkings is zuiver strooizout zoals Safe Road Salt ideaal! Het bevat namelijk de juiste verhouding fijn en grof zout dat zorgt voor een topresultaat. Hierdoor is het zout geschikt voor zowel preventief als curatief gebruik. Strooizout is ook verkrijgbaar in bulk voor grotere oppervlakten en industrieel gebruik.

 

Hoe het geschikte dooimiddel kiezen?

De keuze van het juiste dooimiddel hangt af van volgende factoren:

  • De smeltcapaciteit. Vergelijk met 12 kg ijs per kilogram zuiver natriumchloride bij een temperatuur van -5 °C.
  • De bruikbaarheid: wat is het vriespuntverlagend effect en tot welke temperatuur heeft het dooimiddel effect?
  • De beschikbaarheid: is het dooimiddel voldoende en direct beschikbaar? Kan het makkelijk in grote hoeveelheid en voor meerdere jaren worden opgeslagen?
  • De ondergrond die ijsvrij gemaakt moet worden. Is deze corrosiegevoelig?
  • De veiligheid: dienen er ingrijpende veiligheidsmaatregelen te worden genomen?
  • Het milieu: in hoeverre belast het dooimiddel het milieu? Vergeet niet dat dooimiddelen meestal intensief en in grote hoeveelheden worden ingezet wanneer het winterweer toeslaat…
  • De prijs: en het kostenplaatje of prijs-kwaliteitsverhouding?

Natriumchloride als strooizout is in de meeste gevallen de beste keuze omdat het overal en onmiddellijk beschikbaar is. Bovendien biedt het de voordeligste prijs-kwaliteit verhouding. Het kan daarnaast lang bewaard worden, is gemakkelijk te transporteren en kan eenvoudig gestrooid worden. Natriumchloride is ook niet schadelijk voor de huid, kledij of voor het milieu.

ProductOp basis van…VormWanneer?VeiligheidWerkt tot:
Safe Road Salt, strooizoutNaClKristallenPreventief & curatiefVeilig-12°C
ZoutpekelNaClVloeibaarPreventiefVeilig-12°C
Zoutpekel & strooizoutNaClVloeibaarPreventief & curatiefVeilig-12°C
Salco -18NaCl en CaCl2Kristallen & schilfersCuratiefVeiligheidsvoorschriften volgen-18°C
CalciumchlorideCaCl2SchilfersCuratiefVeiligheidsvoorschriften volgen-20°C
NocorKorrelsPreventief & curatiefVeilig-10°C

Het beste resultaat: eerst ruimen, dan strooien

Preventief strooien is natuurlijk de beste optie, zo voorkomt u de meeste problemen. Bovendien kunt u veel besparen door preventief te strooien. Zo komt 1 kg preventief strooien overeen met 5 kg strooizout voor curatief gebruik. Is dat toch niet gelukt? Zorg er dan voor dat u eerst sneeuw ruimt, en daarna het oppervlak bestrijdt met strooizout of dooikorrels. Zo verkrijgt men het meest efficiënte resultaat!

De winter staat voor de deur… Neemt u graag het zekere voor het onzekere? Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest