Loading...
Loading...

Callens Kalk MgO

Gazonkalk met Magnesium voor een diepgroene kleur

Deze gazonkalk optimaliseert de bodem voor een groene grasmat. De kalk brengt de zuurgraad op een normaal niveau waardoor meststoffen achteraf beter opgenomen kunnen worden. De algemene bodemstructuur zal hierdoor gezonder worden. De gazonkalk is hoofdzakelijk opgebouwd uit fossiele zeewierkalk van coccolieten en bestaat voornamelijk uit calcium en magnesium voor een diepgroen effect. De korrels zijn homogeen van vorm en formaat en laten zich bijgevolg vlot en stofvrij verspreiden. Dankzij de uitstekende oplosbaarheid verdwijnen de korrels snel en doen ze snel hun werk.

gekorrelde kalkmeststof – calciumcarbonaat (NW 50)

Loading...

Beschrijving

Waarom kalk strooien in de tuin

Planten groeien niet vanzelf en het is niet vanzelfsprekend dat planten gezond blijven. Om de ideale situatie voor de plant te creëren is het van belang dat de groeivoorwaardes in balans zijn.

Denk hierbij aan voldoende water en zuurstof, voldoende licht en warmte en niet te vergeten voeding. Belangrijke onderdelen voor een gezonde bodem zijn: bodemstructuur, voeding en zuurtegraad. De juiste bodemstructuur zorgt ervoor dat de grond voldoende waterdoorlatend is in natte periodes maar ook voldoende vocht kan bufferen in droge periodes. De juiste voeding zorgt ervoor dat de planten te allen tijde voldoende energie hebben om zicht te verweren tegen stressmomenten. De pH/zuurtegraad is belangrijk omdat dit bepaald of de voeding(voedingsstoffen) goed opgenomen kunnen worden door de plantwortels. In dit artikel gaan we verder in op de effecten van kalk en waarom kalk zo belangrijk is.

Eigenschappen van kalk:

  • Calcium en (magnesium) voeden
  • pH verhogend
  • Bodemstructuur verbeteren op zware kleigronden

Hoe kun je pH/zuurtegraad reguleren?
De grond heeft van nature een bepaalde zuurtegraad, dit ontstaat in de loop der jaren. De pH kan worden verhoogd door het strooien van kalk, de hoeveelheid kalk bepaald de verhoging van de pH. Ook al is de pH van de bodem op het juiste peil is, is het toch nodig om jaarlijks kalk te strooien. Door de omzetting van voedingstoffen (mineralisatie) in de bodem daalt de pH jaarlijks met ongeveer 0,1-0,2. Wanneer er jarenlang geen kalk gestrooid wordt zal de pH een laag niveau bereiken. Hierdoor kunnen de meeste planten geen voeding meer opnemen en worden ze vatbaarder voor ziektes en schimmels. De meeste planten hebben graag een pH(k-Cl) waarde van 5,5-6,0, daarnaast zijn er zuurminnende planten, Rododendron of Hortensia, die liever een zuurdere grond hebben. Er zijn ook kalkminnende planten, deze hebben graag kalk en een wat hogere pH, denk hierbij aan Buxus en Lavendel.
Door jaarlijks een kleine gift te strooien bij de juiste planten zullen de planten weerbaarder zijn tegen ziektes en schimmels.

Calcium of magnesium voeden
Als de pH in de tuin goed is maar op het grondmonster blijkt dat calcium of magnesium (of beide) aan de lage kant zitten, dan kunnen deze elementen aangevuld worden. Door een kleine gift (<10kg) Groen-kalk® of Zeewierkalk te geven zal de pH niet stijgen maar zal er wel calcium of magnesium beschikbaar zijn voor de planten.

Structuur verbeteren op kleigronden
Zware kleigronden hebben de natuurlijke eigenschap om snel dicht te slaan, dit is nadelig voor de groei van planten. Met behulp van kalk kan de bodemstructuur worden verbeterd . Klei bestaat uit zogenaamde plaatjes en deze plaatjes plakken snel aan elkaar. Calcium is een groot molecuul (en opzichte van bijvoorbeeld kalium) en zal zich tussen deze plaatjes plaatsen omdat het positief geladen is. Hierdoor kunnen de kleideeltjes niet meer aan elkaar plakken en ontstaat er meer lucht in de bodem.

Extra informatie

Gewicht25 kg
Dosis

10 – 25 kg/100 m²

Toepassingsperiode

Jan, Feb, Ma, Apr, Mei, Sept, Okt, Nov, Dec

Merk

Callens