DEELNEMER GREEN EXPO GENT Kom ons bezoeken! 22-23-24 september 2024

Kalken in het najaar

Wanneer bekalken?

Door je siertuin in het najaar te bekalken, zal de kalk de hele winter de tijd hebben om op te lossen en door te dringen in de grondlaag waar de plantenwortels zich bevinden. Op die manier zal de zuurtegraad tegen het voorjaar dus aangepast zijn aan de meeste planten, waardoor de kans op gebreksverschijnselen kleiner is.

Bekalken in het voorjaar kan ook, maar vergeet niet dat de kalk toch wat tijd nodig heeft om in de bodem te dringen en dat het dus even kan duren vooraleer de zuurtegraad overal op peil is.

Kalk strooien voor een mooie siertuin

De bodem in je tuin zal van nature verzuren, onder andere door zure regen. Is de zuurtegraad of pH van je bodem te laag? Of met andere woorden, is de bodem in je tuin te zuur? Dan zullen heel wat planten niet meer in staat zijn om voldoende voedingsstoffen op te nemen. Hoe kan je dat verhelpen? Door kalk te strooien.

Is de bodem te zuur voor je planten?

In tegenstelling tot rhododendrons, azalea’s, heide, blauwe hortensia’s enz. die van een zure bodem houden, zijn er ook heel wat planten die de voorkeur geven aan een zwakzure, neutrale of zelfs kalkrijke bodem. Buxus, lavendel en taxus zijn bijvoorbeeld enkele populaire kalkminnende planten.

Is de bodem in je tuin te zuur, dan zullen deze planten de nodige voedingselementen niet optimaal kunnen opnemen, wat allerlei gebreksverschijnselen kan veroorzaken, zoals vertraagde groei, bladvergeling enz.

Een te zure bodem kan je minder zuur maken door hem te bekalken. Aangezien de bodem van nature verzuurt, is een jaarlijkse bekalking met DCM Groen-Kalk® geen overbodige luxe. Je kalkminnende planten zullen je er in ieder geval dankbaar voor zijn, want op die manier verhoog je de pH van de grond en maak je de bodem dus minder zuur.

Je rhododendrons, blauwe hortensia’s, azalea’s, heide enz. zullen niet gauw hinder ondervinden van de verzuring van de bodem, ze houden immers van zuur. Deze planten hoef je dan ook niet te bekalken.

Product van de week

DCM Groen-Kalk®:

  • verhoogt snel en veilig de pH van de bodem
  • bevat 15% magnesium voor een diepgroene bladkleur
  • is een gemakkelijk strooibare en goed oplosbare korrel

 

Bekijk zeker ons uitgebreid assortiment: https://callens-fg.be/producten   

of vraag uw persoonlijke cataloog aan: info@callens-fg.be

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest