Daktuinen: De toekomst van duurzaam leven
Daktuinen in België. Één van de nieuwste duurzame oplossingen en een milieuvriendelijker alternatief voor gewone betonnen daken zijn daktuinen. Ze veranderen de verwaarloosde ruimte op het dak in een functionele groene oase. Groendaken zijn daken bedekt met vegetatie die de ultieme combinatie vormen van ontwikkelde industrie en milieuvriendelijke bouwvoorschriften. Ze kunnen een belangrijke investering zijn en brengen talloze voordelen met zich mee die helpen de algehele efficiëntie van uw gehele woning te verhogen. Uw initiële investering wordt snel terugverdiend door maandelijkse energiebesparing.
Groendaken hebben een unieke structuur die het mogelijk maakt om te functioneren op een manier die geen enkel ander dakbedekkingsmateriaal en -systeem kan. Het geheim van hun efficiëntie ligt in de verschillende lagen die met elkaar verbonden zijn en als een perfect mechanisme werken. Bekijk zeker onze daktuin-sectie.
- Vegetatielaag
De eerste of bovenste laag is vegetatie. Dit is het deel van uw groendak dat een positieve bijdrage levert aan het milieu, vooral als het gaat om biodiversiteit. Het speelt ook een belangrijke rol bij het verlagen van uw rekeningen, omdat de vegetatie licht en warmte absorbeert en uw daksubstraat afkoelt. Enkele van de meest gebruikte plantensoorten voor de vegetatielaag zijn bloeiende planten uit de Crassulaceae familie, Sedumgroep. Ze zijn onderhoudsarm en licht van gewicht, waardoor ze een ideale keuze zijn voor dakomstandigheden.
- Groeimiddel
De laag boven de drainagelaag wordt een groeimedium geplaatst. Het zorgt voor goede omstandigheden voor de groei van de toplaag en zorgt voor voeding voor de planten door water en voedingsstoffen binnenin de drainagelaag te houden. Zonder dit deel van het groendak zouden planten niet bestand zijn tegen droogte of overmatige regenval.
- Filterstof
Filterdoeklaag garandeert veiligheid en lekvrije dakbedekking. Het wordt meestal tussen de grond en het drainagegedeelte geplaatst om organische stoffen uit de bovenliggende laag te verwijderen en verstoppingen te verwijderen. Het meest gebruikte type filtermateriaal is geotextiel of geosynthetisch materiaal. Ze zijn dicht genoeg om het binnendringen van vuil in de afvoer te blokkeren, maar ook in staat om voldoende water door te laten. Daktuinen in Belgïe zijn onderworpen aan bepaalde wetgevingen, contacteer ons voor meer informatie.
- Drainage
De drainagelaag zorgt ervoor dat het overtollige water uit de dakfundering wordt afgevoerd. Anders kan een lek ontstaan of kan het gewicht op uw dak toenemen. De meest gebruikelijke drainagelaag omvat een substraatlaag, een korrelige laag waarin het water kan doorstromen. Ons assortiment bestaat uit hoogwaardige -en zorgzaam samengestelde substraten. Ontdek de Callens Montauban substraten hier. Dit materiaal moet sterk genoeg zijn om het gewicht en de mogelijke penetraties te weerstaan. Opties zijn o.a. grind, kiezels, puimsteen, klei etc. Bestel Substraten voor daktuinen in Belgie.
- Beschermlaag
De laatste laag is een beschermend membraan of wortelfolie. Het heeft een vitale rol in het in ongeschonden- en in originele vorm houden van uw dakfundering. Het voorkomt het binnendringen en krassen van wortels. Het draagt aanzienlijk bij aan de levensduur van uw dak en zorgt voor minder kans op beschadiging.
Callens Montauban biedt deze volledige opbouw aan, van sedum tot drainage, met het oog op kwaliteit en service. Ook bieden wij onze expertise en advies aan, afgaand op onze ervaring met talrijke afgewerkte daktuin-projecten!
Vragen over daktuinen in België? Onze daktuin-experten staan klaar om uw project in goeie banen te leiden.
Contacteer ons voor meer informatie op het nummer: 0499/90.05.69
Voordelen van groendaken
Wat zijn nu de voordelen van een groendak? Ontdek het hier.