DEELNEMER GREEN EXPO GENT Kom ons bezoeken! 22-23-24 september 2024

Voordelen van een groendak

De voordelen van een groendak

Een groendak heeft veel voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk niveau. Een groendak zorgt voor een regenwaterbuffer, zuivert de lucht, verlaagt de omgevingstemperatuur, reguleert de binnentemperatuur, bespaart energie en stimuleert de biodiversiteit in de stad. Groene daken maken deel uit van een klimaatbestendige constructie. Bovendien zijn mensen gelukkiger in een groene omgeving dan in een grijze omgeving. Hieronder lichten we de voordelen van een groendak één voor één toe.

Biedt een regenwaterbuffer

Een groendak absorbeert regenwater door de waterbuffering in de planten, substraat en drainagelaag. Dit vertraagt ​​de afvoer van regenwater naar het rioolsysteem, zuivert het regenwater en water verdampt ook door de planten. Dit alles helpt om het grondwaterniveau te stabiliseren, vermindert de piekbelasting op het rioleringssysteem en vermindert het overstromingsrisico.

Luchtzuivering

De planten in een groendak filteren deeltjes uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Met een groendak draagt ​​u bij aan luchtzuivering.

Verlaagt de omgevingstemperatuur

Planten absorberen zonlicht, 50% wordt geabsorbeerd en 30% weerkaatst; dus dit helpt om een ​​koeler en aangenamer klimaat te creëren. Voor het binnenklimaat betekent dit dat de airconditioning niet zo hard hoeft te werken, wat op zijn beurt energiebesparing betekent. En ook dit heeft een extra positief effect op het klimaat in de directe omgeving van uw gebouw en op de temperatuur in de stad. Over het algemeen betekent dit een temperatuurreductie van 3 ° C in de stad.

Verhoogt de efficiëntie van zonnepanelen

Een groen dak verlaagt de temperatuur op het dak. Dankzij dit koelere dak is het rendement van zonnepanelen hoger en verlaagt u uw totale energiekosten.

Vermindert omgevingsgeluid

Een groen dak fungeert als een geluidsbarrière voor uw gebouw. Het absorbeert geluid en zorgt zo voor een stillere omgeving, zowel binnen als buiten uw gebouw.

Verlengt levensduur van dak

De voordelen van een groendak zijn uiteenlopend. Een groendak beschermt de dakbedekking tegen externe invloeden zoals de zon, regen, wind en temperatuurschommelingen en verdubbelt of verdrievoudigt de levensduur van uw dak tot 60 jaar of zelfs langer. U zult de investering in uw groendak binnen 8 tot 21 jaar terugverdienen.

Voegt waarde toe aan het gebouw

De natuurlijke en duurzame uitstraling, gecombineerd met een verlaging van de energiekosten en verlenging van de levensduur van uw dak, betekent een waardevermeerdering van uw eigendom.

Verhoogt de biodiversiteit

De Sedums, kruiden, grassen of waardplanten die zijn opgenomen in een groendak bevorderen het leefgebied van vogels, vlinders en insecten, vooral in de stadsomgeving die voornamelijk bestaat uit beton en asfalt.

Creëert brandwerende laag

Planten bevatten van nature veel vocht. Met een groen dak creëer je een natuurlijke brandwerende laag op je huis of kantoorgebouw.

Verhoogt het gevoel van welzijn

Wonen en werken in een groene omgeving heeft een positief effect op het welzijn van mensen. Groen biedt ontspanning en vermindert stress.

Biedt een genezende omgeving

Groen stimuleert sneller herstel voor patiënten, wat resulteert in een korter verblijf in het ziekenhuis. Een persoonstolerantie van pijn is hoger in een groene omgeving. Dit wordt ook wel een ‘healing environment’ genoemd.

-groen, weinig onderhoud

Met vegetatiedekens kunt u een groendak maken met een direct groen resultaat. De matten zijn zorgvuldig voorgekweekt en hebben bij levering een dekking van 90%. Dit betekent dat onkruid nauwelijks de kans krijgt zich te vestigen en het vereiste onderhoud te verwaarlozen is.

Bespaart tijd en geld Bespaart tijd en geld

In tegenstelling tot het planten van een groen dak met individuele plugplanten, is het leggen van een groen dak met vegetatiedekens snel en gemakkelijk te realiseren. En het daaropvolgende onderhoud is minimaal. Dat betekent dat u tijd en geld bespaart!

Erosiebescherming

Op daken die worden blootgesteld aan veel wind zorgen voorgekweekte vegetatiedekens ervoor dat het substraat niet wordt weggeblazen in een storm. Deze zorgen voor een stevige en erosiebestendige toplaag op het groendak.

 

Bekijk zeker onze daktuinproducten

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest