DEELNEMER GREEN EXPO GENT Kom ons bezoeken! 22-23-24 september 2024

Waarneming Terugkomst Buxusmot

Op basis van de waarnemingen is het raadzaam om de behandeling van de onderstaande parasieten niet uit te stellen als deze op uw beplanting voorkomen. Controleer eerst uw planten op de aanwezigheid van deze infecties voordat u met de behandeling begint.

 

Buxusmot (Cydalima perspectalis) op Buxus De meeste vlinders vlogen weg en hebben aan ei-afleg gedaan. Jonge larven en eerste schade van buxusmotten worden waargenomen, voornamelijk bij een jong schot. Een verandering in ontwikkeling is merkbaar. De verwachting is dat gedurende deze en de volgende twee weken de meeste eieren van deze vlinder worden gelegd en vrijgegeven. Controleer de buxusplanten bij het planten en groei goed op de aanwezigheid van jonge rupsen en vraatschade. De meeste rupsen zijn nu jong en tot 1 cm lang. Ze zijn te herkennen aan hun zwarte kop en gele kleur. Na een paar dagen krijgen ze bruine longitudinale strepen. Oudere rupsen zijn lichtgroen met een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte longitudinale strepen. Rupsen beginnen al snel bladeren aan elkaar te spinnen, waaronder de uitwerpselen zichtbaar zijn als geelgroene korrels. Jonge vraatschade is momenteel relatief beperkt. Eieren zijn ook erg moeilijk te vinden. Ze worden voornamelijk aan de onderkant van het blad gelegd in vlakke eispiegels en hebben een geelgroene kleur.

 

Beheersmaatregelen:

Omdat rupsen voornamelijk aanwezig zijn op een jong schot, kunt u het aantal eieren en larven verminderen door deze jonge schoten bij te snijden. Verwijder getrimde haarden en snoeisels af om verdere verspreiding te voorkomen.

 

Bestrijdingsadvies:

Als er eieren ontkiemen en jonge rupsen aanwezig zijn in Buxus, kan een behandeling gestart worden. De behandeling kan plaatsvinden tot de rupsen in wintercocons veranderen. Herbehandeling wordt binnen drie weken aanbevolen, omdat niet alle eieren tegelijkertijd openen of motten ze nog afleggen. Op deze manier kan schade volgend seizoen worden beperkt. De volgende goedgekeurde oplossingen voor rupsen die bladeren eten in sierplanten voor buiten kunnen worden gebruikt:

  • Florbac, Xentari WG, Dipel DF, Turex WG, Delfin WG
    (Bacillus thuringiensis)
  • Sherpa 100 EW, Sherpa 200 EC, Cyperstar, Cyperb, Cythrin max, Aphicar 100 EW, Cyperstar(cypermethrin)
  • Decis EC 2,5, Decis 15 EW, Patriot Protech Splendid, Delta-glob 25 EC, Split (deltamethrin)
  • Mimic (tebufenozide)
  • Karate Zeon, Ninja, Kendo, Kusti (lambda-cyhalothrin)
  • Coragen, Voliam, Corprima, Inecor (chlorantraniliprole)
  • Tracer, Boomerang, Conserve Pro (spinosad)
  • Bio-Pyretrex (pyrethrinen +piperonylbutoxide)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest