Wanneer het gazon geen grote schade heeft opgelopen, helpt het regelmatig water te geven om verdere schade door droogte te voorkomen. Hoge temperaturen zullen geleidelijk verzwakken. Zelfs als de grasbladeren verdord zijn, is het niet te laat om ze nieuw leven in te blazen en ervoor te zorgen dat het gele gras weer groen wordt.
De belangrijkste stappen
GEEF CONTINUE WATER EN BELAST HET GAZON NIET Water het gazon grondig en permanent gedurende 7 tot 10 dagen om de droge en harde grond te bevochtigen. Dit kan het beste ’s morgens vroeg gedaan worden als de grond nog koud is en water optimaal kan worden opgenomen. Natuurlijk kunt u dit ook ’s nachts doen. De kans bestaat dat de grassen net boven de grond zijn opgedroogd en dat sommige wortels kunnen worden teruggenomen. Het is het beste om niet te snijden en te bemesten tijdens periodes van zeer hoge temperaturen. Gemaaide oppervlakken drogen nog sneller en ook gras brandt sneller. Bij temperaturen boven 30 ° C stopt het gazon met groeien.
Als er kleine lelijke kale plekken op het gazon zichtbaar zijn (vaak veroorzaakt door een trampoline of kinderbad), kunt u deze direct vullen. Wacht tot het niet meer heet is en de watertoevoer geen probleem meer is. De Callens graszaden van hoge kwaliteit zijn ideaal voor het zaaien van kleinere oppervlakken. Gazonhervorming
Als het gazon zware tijden heeft doorgemaakt en ondanks intensief water droog en kaal blijft, is de herfst het ideale moment om het gazon op te frissen na de ontberingen van de zomer. De grond is dan nog warm en er is (hopelijk) veel regen. Dit zijn de beste voorwaarden voor succesvol planten en dus kunt u de volgende lente weer genieten van een diepgroen gazon. Eerst moet je het gazon luchten en de dode planten verwijderen. De bodem moet hier goed op voorbereid zijn: verwijder vooraf bladeren, stenen en onkruid. Dit is belangrijk om rot in de herfst te voorkomen.
Stappenplan om uw gazon weer te doen stralen:
1. Verticuteren
Door te verticuteren verwijder je dood gras, onkruid en mos Bovendien maak je de toplaag van de bodem los zodat water, voedingststoffen en graswortels beter de bodem binnendringen.
2. Een aangepaste bemesting
Door het langdurige watertekort ontstaat ook een tekort aan opgeloste en opneembare voedingselementen. Eenmaal de vochtigheidsgraad weer op peil, doe je er dus goed aan om ook extra voeding te geven. Bemest daarom in het najaar met DCM Gazonmeststof Najaar. Deze meststof bevat magnesium en ijzer en kleurt het gazon snel weer groen (tot in het voorjaar!). Ze is ook rijk aan kalium om het gazon te wapenen tegen droogte, vorst en betreding. Deze aangepaste meststof zorgt voor een dichte grasmat en vermindert het verschijnen van mos. Resultaat: een sterk en groen gazon, de hele winter lang.
3. herstel kale plekken
Maak komaf met kale of dunbegroeide plekken. Zo vermijd je dat mos en onkruid er zich nestelen. Verwijder dood gras en zaai in met een aangepast graszaadmengsel, zoals DCM Riparo® Plus. Dek vervolgens af met een dunne laag DCM Vivimus® Gazon om de kieming te versnellen en uitdroging te beperken. Bovendien voorkomt dit product dat de graszaden wegwaaien of opgepikt worden door vogels. Druk of rol nadien lichtjes aan. Begiet indien nodig en voorkom dat de grond tussen twee gietbeurten uitdroogt. Doe dit tot de kale plekken zijn dichtgegroeid.
4. Bekalk met DCM Groen-kalk® in de winterperiode
Vergeet niet om water te geven en houd de grond 4 weken na ontkieming zeer vochtig. Het gras moet dan om de tien dagen worden gemaaid om de groei te bevorderen.