DEELNEMER GREEN EXPO GENT Kom ons bezoeken! 22-23-24 september 2024

Verzorgen van het gazon na de winter

Een gezond gazon vraagt nog steeds om een oppepper in de lente, zelfs in gebieden waar geen zware sneeuw of vrieskou valt. Onkruid heeft de neiging om een gazon binnen te dringen voordat het gras volledig is ontwaakt uit de winterslaap. Een goede bemesting, besproeiing en maaien versterkt het gazon verder zodat het beter bestand is tegen zomerhitte, droogte en agressiever onkruid later in het groeiseizoen. Door de tijd te nemen om uw gazon na koud weer goed te laten ontwaken, worden problemen later tot een minimum beperkt.

  1. Inspecteer de rietlaag op het gazon. Als de laag dood gras en organisch materiaal bovenop de grond groter is dan een halve centimeter, verwijder dan het overtollige riet met een hark om water, meststof en zuurstof bij de graswortels te laten komen.
  2. Breng in het voorjaar een onkruidverdelger aan voordat het gras weer gaat groeien en voordat het onkruid zich gaat vestigen. Pas breedbladige onkruidverdelgers toe nadat het gazon is gegroeid en het onkruid is gekiemd. Gebruik een zendmaaier om de onkruidverdelger gelijkmatig op het gazon aan te brengen. Contacteer ons team voor informatie en advies.
  3. Hervat de irrigatie zodra het gras groeit. Een of twee keer per week besproeien tijdens periodes van geen regen is meestal voldoende in het voorjaar. Zorg voor voldoende water om de bodem te bevochtigen tot een diepte van 15 cm. Een onregelmatige, diepe besproeiing stimuleert het gras om diepe, sterke wortels te vormen die later in de zomer beter bestand zijn tegen droogte.
  4. Maai het gazon zodra het gras weer actief groeit en 2,5 cm hoger is dan de ingestelde maaihoogte. Vermijd lopen op of maaien van het gazon bij nat voorjaarsweer; maai pas als het gras is opgedroogd.
  5. Zaai over eventuele kale plekken in het gazon. Bevochtig de grond en verstoor hem lichtjes met een hark. Strooi het graszaad over de kale plek en bedek het met ongeveer 0,5 cm aarde. Geef het zaaigoed twee tot drie keer per dag licht water tot het nieuwe gras zich vestigt.
  6. Bemest het gazon zodra het actief groeit en je het minstens twee keer hebt gemaaid. Contacteer ons voor het juiste bemestingsadvies. Besproei het gazon onmiddellijk na het aanbrengen om de voedingsstoffen in de bodem en de wortelzone te dwingen.

Tip:
“Hark het gazon indien nodig tijdens de winter en het vroege voorjaar om dode bladeren, gevallen takken en ander puin te verwijderen.”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest