DEELNEMER GREEN EXPO GENT Kom ons bezoeken! 22-23-24 september 2024

Substraten: het ideale groeimedium

De substraten

Substraat is een groeimedium, die de omgeving nabootst van natuurlijke grond.

Substraten worden zowel door de tuinbouwsector als door de consumenten gebruikt om de ontwikkeling van planten te ondersteunen. Het substraat zorgt ervoor dat de plant gezond kan groeien door hem te voorzien van een reeks essentiële elementen:

een optimale bewortelingsomgeving voor fysieke stabiliteit
opslag van lucht voor de wortels
wateropname en -retentie –> beschikbaar water voor de plant wanneer nodig
toevoer van voedingsstoffen voor de wortels

Substraten worden gebruikt om een grote verscheidenheid aan planten te kweken, waaronder groenten, fruit, sierplanten voor de bloementeelt, sierplanten voor bomen en struiken en speciale planten. Bij het plaatsen van daktuinen wordt tevens o

De gebruikte groeimediabestanddelen zijn onder meer turf, kokosgruis, houtvezels, schors, gecomposteerde materialen, d.w.z. groenafval, en bast. Minerale bestanddelen zoals perliet, puimsteen, klei en vermiculiet worden ook gebruikt. Kweekmedia worden vaak samengesteld uit een mengsel van dergelijke grondstoffen, meestal verrijkt met meststoffen, kalk en soms biologische additieven om de juiste balans van fysieke, chemische en biologische eigenschappen voor de te kweken planten te bekomen. Het hebben van een juiste substratenmix is net zo belangrijk voor een optimale plantengroei als water en meststoffen.

Plantensoorten verschillen aanzienlijk in hun behoefte aan water en voedingsstoffen en hebben daarom verschillende soorten groeimedia nodig om de beste groeicondities te kunnen bieden. Hierdoor is er een breed scala aan verschillende soorten groeimedia op de markt beschikbaar. De tuinbouwindustrie gebruikt duizenden verschillende substraatmixen.
In deze context kiest de substraatindustrie verschillende materialen op basis van hun prestaties, de behoeften van de planten, de beschikbaarheid en de overwegingen van duurzame ontwikkeling.

Bijvoorbeeld:

voor jonge bomen en struiken wordt vaak een substraat met houtvezels of schors gebruikt, omdat dit voor meer fysieke stabiliteit zorgt
klei wordt vaak gebruikt voor planten met een hoge waterbehoefte, omdat het water langer kan worden opgeslagen.
perliet is een materiaal dat wordt gebruikt om de afvoer van water te verbeteren.

Kortom, het juiste groeimedium zorgt voor voorspelbare en betrouwbare groeiomstandigheden voor de teler, wat bijdraagt aan een hogere opbrengst en een efficiëntere teelt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest