DEELNEMER GREEN EXPO GENT Kom ons bezoeken! 22-23-24 september 2024

In onze ideale wereld zijn groene daken alomtegenwoordig – Daktuinen waren de standaard in Scandinavië vanaf de tijd van de Vikingen tot het einde van de 19e eeuw. Zo recent is het daktuin fenomeen dus toch niet. Nu zijn we eigenlijk op zoek naar een nieuwe toekomst, een toekomst waarin de daken van een stad leven en groen zijn, en we een erfenis van een gezondere omgeving achterlaten. Hoe moeilijk is dat nu?

Wat is een groen of levend dak?

Een groen of levend dak is een speciaal ontworpen dak dat de vegetatie en het plantenleven ondersteunt ten voordele van het milieu. Er zijn drie categorieën van groendaken; afhankelijk van hoe diep het plantmedium is en hoeveel onderhoud ze nodig hebben: intensief, semi-intensief en extensief. Intensieve groendaken recreëren de condities van een traditionele tuin bovengronds en vergen een aanzienlijke inspanning voor het onderhoud. Aan de andere kant van het spectrum staan extensieve groendaken, die zelfvoorzienend zijn met taaie en droogtebestendige planten, waardoor ze relatief onderhoudsvrij zijn (dit zijn de daken die we overal willen zien).

Hoe zijn groene daken goed voor het milieu?

We weten allemaal dat planten en vegetatie goed zijn voor het milieu. Daktuinen in een stedelijke omgeving zijn een extra troef omdat ze het groen vervangen dat verloren gaat door dichte buurtblokken van gebouwen.

Groendaken verminderen de luchtvervuiling door de ademhaling van de planten, terwijl ze de warmteontwikkeling tegengaan doordat de planten de warmte van de zon absorberen en vasthouden. Traditionele dakbedekking daarentegen geeft de zonnewarmte weer af en zorgt ervoor dat de temperatuur in de stad hoger is dan in de omliggende landelijke gebieden.

Door hun vermogen om regenwater te absorberen en als filter te fungeren, verminderen groendaken de oppervlakteafvloeiing, waardoor de watertoevoer vrij blijft van schadelijke stoffen en de kans op overstromingen wordt verkleind. Gebouwen met groendaken hebben thermische isolatoren ingebouwd en hebben minder stroom nodig om te verwarmen en te koelen. En tot slot creëren groendaken waardevolle habitats voor wilde dieren en helpen ze de biodiversiteit voor de toekomst te behouden en te bevorderen.

Hoe worden groendaken gemaakt?

Moderne extensieve groendaksystemen zijn van 2,5 tot 12 cm dik en bestaan uit gefabriceerde lagen die een groeimedium en vegetatie ondersteunen. De vijf primaire lagen bestaan uit een waterdichte beschermfolie, een wortelwerende barrière, een drainagelaag en een groeimedium met planten.

Welke soorten planten groeien op een groendak?

De twee belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden bij de keuze van de planten zijn hoeveel onderhoud u kan besteden en hoe zonnig uw dak is. Vergeet niet bij het selecteren van uw planten dat velen een slapende periode zullen hebben, dus als u het hele jaar door een groene kleur wilt, voeg dan wat evergreens toe aan de mix. Een algemene vuistregel is dat hoe meer variëteit je plant, hoe dikker je groeimedium moet zijn, wat het gewicht van je dak verhoogt.

Hoeveel onderhoud heeft een groendak nodig?

Een uitgebreid groendaksysteem van 12 cm met gemengde sedums (onderhoudsarme beplanting) vereist in het eerste jaar minimaal water en wieden om de paar maanden. In het tweede jaar hoeft het slechts drie of vier keer te worden gewied en daarna slechts één keer per jaar. U zult één keer per jaar moeten bemesten.

Aan de andere kant van het spectrum kan, afhankelijk van wat u plant, de onderhoudsbehoefte toenemen tot het punt waarop u misschien een irrigatiesysteem wilt overwegen.

Heeft het gewicht van een groendak extra ondersteuning nodig?

Daktuinen wegen meer dan traditionele dakbedekkingsmaterialen en als u overweegt om er één te installeren, kunt u het beste een bouwkundig ingenieur raadplegen. Hoewel een nieuwe constructie gemakkelijk kan worden ontworpen om de gewichtsbelasting van een groendak op te nemen, moet er bij de renovatie van bestaande gebouwen goed worden nagedacht.

Hoeveel kost een groendak en hoe lang gaat het mee?

Standaard platte, uitgebreide groene sedumdaken worden geschat op een kostprijs van tussen de €10 en €20 per vierkante meter inclusief materialen, voorbereiding en installatie (wat aanzienlijk duurder is dan de installatie van een traditioneel asfalt dak op een gemiddelde van €1,20 per vierkante meter). Door het dakmembraan te beschermen, kan een groendak echter de levensduur van een dak met twee of drie keer meer verlengen dan de typische levensduur. In Europa, waar men al sinds de jaren zestig met groendaken bouwt, is bekend dat groendaken 30 tot 50 jaar meegaan.

 

Samenvatting daktuinen:

Voordelen:
  • Onderhoudsarm
  • Lange levensduur
  • Goed voor het milieu
  • Lagere gebruikskosten door de warmte-isolerende eigenschappen van een groendak.

Extra voordelen

Nadelen:
  • Aanzienlijk hogere initiële installatiekosten dan traditionele daken
  • Zwaarder gewicht kan extra structurele kosten met zich meebrengen

Onze daktuin -en stedelijk groenspecialist  Kim Van Havere staat klaar om al uw aanvragen zo goed mogelijk te behandelen en advies te geven waar nodig. 

Contactgegevens:
info@callens-fg.be
+32 499 88 29 75

Ontdek hier onze verschillende opbouw groendaken