Loading...
Loading...

Sedumstekken

Voor het inzaaien van het groendak.

  • Vers afgesneden van het veld
  • Aanbevolen hoeveelheid 150 – 200 gr/m2
  • Mix van 6-8 verschillende soorten

Tips & Tricks

  • De stekken uitstrooien over het substraat en licht inharken
  • Aanbevolen hoeveelheid 150-200 gr/m2
  • Regelmatig water geven gedurende de eerste maanden voor een optimaal resultaat
Loading...

Beschrijving

Sedum en extensieve groendaken zijn dusdanig met elkaar verweven dat men in de praktijk vaak spreekt over Sedumdaken. Waarom is dat eigenlijk? Wat is Sedum en wat maakt Sedummatten zo geschikt voor extensieve groendaken?

Dakbegroening met Sedum

De natuurlijke eigenschappen van Sedum maakt deze vetplant uitermate geschikt voor dakbegroening. Sedum – ook wel vetkruid genoemd – is een geslacht uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). Deze familie bestaat uit vier- tot vijfhonderd soorten en duizenden variëteiten. Vetplanten of succulenten zijn planten die water opslaan in een deel van de plant. Bij Sedum wordt water opgeslagen in de bladeren, daarom spreken we bij Sedum ook wel over bladsucculenten.

Sedum heeft een aangepaste stofwisseling. ’s Nachts wordt kooldioxide via de huidmondjes opgenomen en in appelzuren omgezet. Overdag worden de appelzuren met behulp van de zonlicht afgebroken en fotosynthese uitgevoerd. De huidmondjes in de bladeren zijn alleen ’s nachts geopend. Gedurende de hete en droge dag wordt het verlies van vocht geminimaliseerd.

Veel Sedumsoorten zijn van oorsprong te vinden op het Noordelijk halfrond, met name in het Middellandse zeegebied. Maar ook in Noord-Afrika en Zuid-Amerika is Sedum vaak te vinden op droge en/of koude plaatsen waar water schaars kan zijn. Dankzij haar natuurlijke eigenschappen heeft Sedum in groendaken weinig onderhoud nodig: het vereist weinig (regen-)water en voedingsstoffen.