DEELNEMER GREEN EXPO GENT Kom ons bezoeken! 22-23-24 september 2024

Voordelen Minerale Meststoffen

Wat zijn minerale meststoffen?

Minerale meststoffen bevatten verbindingen met een hoge concentratie aan voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei van planten. Naast de drie hoofdbestanddelen, koolstof, zuurstof en waterstof, hebben planten een aanzienlijke hoeveelheid voedingsstoffen nodig. Deze voedingsstoffen worden geclassificeerd als primaire voedingsstoffen, secundaire voedingsstoffen en micronutriënten. Over het algemeen houdt de kunstmestindustrie zich bezig met de productie van primaire voedingsstoffen voor planten die geschikt zijn voor toepassing in de bodem.

Vindt hier onze minerale meststof-producten

Voordelen Minerale Meststoffen

  • Chemische meststoffen zijn voorspelbaar en betrouwbaar.
  • De meststof kan worden gebruikt in arme grond om deze direct vruchtbaar te maken. Ze voegen voldoende voedingsstoffen toe die de plant nodig heeft.
  • Ze bevatten de drie essentiële voedingsstoffen (NPK) die nodig zijn voor de groei van de plant.
  • Ze zijn goedkoper dan organische meststoffen en gemakkelijk te gebruiken.
  • Ze maken de groei van dezelfde groenteplanten in hetzelfde gebied mogelijk, waardoor er geen gewasrotatie nodig is.

Doel van meststoffen

Om een plant te laten groeien en gedijen, heeft hij een aantal verschillende chemische elementen nodig. De belangrijkste zijn:

Koolstof, waterstof en zuurstof – Beschikbaar uit lucht en water en dus in overvloed aanwezig
Stikstof, fosfor, kalium (ook wel potas genoemd) – De drie macronutriënten en de drie elementen die je in de meeste verpakte meststoffen aantreft
Zwavel, calcium en magnesium – Secundaire voedingsstoffen
Borium, kobalt, koper, ijzer, mangaan, molybdeen en zink – Micronutriënten
De belangrijkste daarvan (degene die in de grootste hoeveelheid nodig zijn voor een plant) zijn stikstof, fosfor en kalium. Stikstof, fosfor en kalium zijn belangrijk omdat ze nodig zijn voor deze basisbouwstenen.

Elk aminozuur bevat stikstof.
Elk molecuul waaruit het celmembraan bestaat bevat fosfor (de membraanmoleculen worden fosfolipiden genoemd), en dat geldt ook voor elk molecuul van ATP (de belangrijkste energiebron van alle cellen).
Kalium maakt 1 tot 2 procent van het gewicht van elke plant uit en is als ion in de cellen essentieel voor de stofwisseling.
Zonder stikstof, fosfor en kalium kan de plant niet groeien, omdat hij de stukken die hij nodig heeft niet kan maken. Het is als een autofabriek die zonder staal komt te zitten of als een wegenwerker die zonder asfalt komt te zitten.

Als een van de macronutriënten ontbreekt of moeilijk te verkrijgen is uit de grond, zal dit de groeisnelheid van de plant beperken. In de natuur zijn de stikstof, fosfor en kalium vaak afkomstig van het verval van afgestorven planten. In het geval van stikstof is het recyclen van stikstof van dode naar levende planten vaak de enige bron van stikstof in de bodem.

Om planten sneller te laten groeien, moet je de elementen die de planten nodig hebben in direct beschikbare vormen aanleveren. Dat is het doel van bemesting. De meeste meststoffen leveren alleen stikstof, fosfor en kalium, omdat de andere chemicaliën in veel lagere hoeveelheden nodig zijn en over het algemeen in de meeste bodems beschikbaar zijn. De beschikbaarheid van stikstof, fosfor en kalium is de grote grens voor de groei.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest